Kedysi mi záležalo na svete ;)
Ale v poslednom čase je mi už akosi všetko jedno ;)
Asi sa tomu nedá ani zabrániť ;)
Kedysi mi záležalo na svete ;)
Ale v poslednom čase je mi už akosi všetko jedno ;)
Asi sa tomu nedá ani zabrániť ;)
Všetko v zmysle genetiky, do čoho človek pichol nos, to sa stalo chabé, zraniteľné, aj keď v jednom ohľade obdivuhodné. Zoberme si pre príklad obyčajné geneticky modifikované plodiny. Sú bohaté na plody, ale majú vedľajšie účinky, alebo majú veľmi slabú obranyschopnosť a neprežijú bez prídavných chem. hnojív a postrekov. Toto chce človek urobiť aj z človeka? Ľudský druh mal dnes ešte zefektívňovať parné pohony.. Niesme morálne zrelí na technológie, ktoré nesú so sebou veľkú zodpovednosť.
Igelit GMO plodiny nemajú žiadne vedľajšie účinky a to ani náhodou . Zaobídu sa bez chemických postrekov a hnojív ba i v pôdach s nedostatkom vody .
Odkial máš že majú nejaké vedlajšie účinky ??? Ak to nie je tajné
Všetky vedecké poznania z GMO tu
https://invivomagazin.sk/stop-gmo---geneticky-modifikovane-potraviny-ako-najvacsie-zlo_215.html
žiadne iné neexistujú
Mňa iba zaujímal jediný dokázateľný fakt ohladne škodlivosti gmo. Ak si žiaden nenašie nevadí.
Aj západniari sú podľa teba sprostí, že?!
V roku 2009 sa Nemecko pripojilo k Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Grécku, Rakúsku a Poľsku a zakázalo pestovanie GM kukurice MON 810 od spoločnosti Monsanto. Maďarsko napríklad každoročne spaľuje GM kukuricu, ktorú nelegálne pestujú niektorí maďarskí farmári. V roku 2007 zas vyše tri milióny Talianov podpísalo petíciu za vyhnanie GM plodín z ich krajiny.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/478306-hrozi-ludom-alergia-z-gmo/
Dlhodobé konzumovanie upravených potravín, ako upozorňuje občianska iniciatíva Slovensko bez GMO
Vieš aká je to iniciatíva ??? Taká Ista ako tá čo vedie slobodu v očkovaní .
Žiadna vedecká organizácia ale 4 ľudia ktorí hlásajú že človek je zberač nemal by jesť maso a množstvo iných bludov . O ich náboženstve presnejšie sekte pre ktorú pracujú sa nebudem zbytočne rozvádzať .
Keď 4 ľudia napíšu že zem je plochá a armagedon prichádza ešte neznamená , že sa opieraju o nejaký argument . Skôr naopak .
Ohľadom GMO nič nemôže predčiť najväčší experiment, ktorý vlastne nie je experimentom:
Každý rok sa v USA vyrába viac ako 9 miliárd zvierat na ľudskú spotrebu a 95% sa živí GMO.
Napriek veľmi prísnemu sledovaniu zdravia týchto zvierat (reprodukčná schopnosť, prírastky, po zabití kontrola
zdravia pred predajom spotrebiteľovi a pod., neexistuje nijaký dôkaz, že by GMO zhoršilo zdravie týchto zvierat.
Hoci panujú veľké obavy z toho, či je
bezpečná konzumácia GM potravín, systémy
na skúšanie bezpečnosti nie sú dostatočné.
Genetické modifikácie môžu spôsobiť
nepredvídateľné a nezámerné efekty, ale
regulačné postupy založené na koncepte
„podstatnej zhody“ nie sú navrhnuté tak aby
tieto dopady odhalili. Systémy používané na
zisťovanie alergénneho pôsobenia sú
nekompletné a údaje predkladané
spoločnosťami, ktoré majú dokazovať
bezpečnosť GM potravín, sú často
nekvalitné.
Dlhodobé následky konzumácie GM potravín
na zdravie človeka ešte nie sú známe (a
neskúmajú sa), ale kojenci a deti sú zvlášť
zraniteľné voči alergiám a zmenám v zložení
stravy. Sú považované za „vysoko rizikovú
skupinu“ z hľadiska sledovania dopadov po
uvedení produktu na trh, a napriek tomu sa
žiadne sledovanie dospelých ani detí
neprevádza.
Greenpeace sa preto domnieva, že
neexistuje žiadny základ pre tvrdenie, že je
bezpečné konzumovať GM potraviny, ktoré
sa nachádzajú na pultoch supermarketov.
http://www.greenpeace.org/slovakia/Global/slovakia/report/2006/7/gm-potraviny-je-bezpecne-ich.pdf
V roku 2009 sa Nemecko pripojilo k Francúzsku, Maďarsku, Taliansku, Grécku, Rakúsku a Poľsku a zakázalo pestovanie GM kukurice MON 810 od spoločnosti Monsanto. Maďarsko napríklad každoročne spaľuje GM kukuricu, ktorú nelegálne pestujú niektorí maďarskí farmári. V roku 2007 zas vyše tri milióny Talianov podpísalo petíciu za vyhnanie GM plodín z ich krajiny.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/478306-hrozi-ludom-alergia-z-gmo/
Proti takýmto potravinám sa v minulosti postavilo Taliansko, Francúzsko či Filipíny.
V MINULOSTI MALI BUBAKA DNES JE ROK 2018
Je zaujímavé, že o GMO bezpečnosti vedia najma ľudia, ktorí o GMO nemajú živú šajnu...
Igelit ty si vedec ktorý jediný na našej planéte vieš o GMO najviac .A jediný vieš ako veľmi je škodlivé . Kedže žiaden iný vedec a vedecké pracovisko okrem teba nemá ani len jediný poznatok o ktorom tu dokola točíš . Možno preto lebo čítaš zem a vek , AC24 , svetkolemnas a iné vedecké štúdie .
Možno je to presne tým o čom píšeš :
"Je zaujímavé, že o GMO bezpečnosti vedia najma ľudia, ktorí o GMO nemajú živú šajnu... "
Len papaj GMO. Nikto ti nebráni. Tak isto, ako ti nikto nebráni brať vážne konšpiračné weby, ktoré čítaš.
No, ono problém je v tom, nik nemá ani šajnu, ako by GMO mohli škodiť, akým mechanizmom.
Náš organizmus je zvyknutý na stretnutia s miliardami rôznych DNA, od mikrobov cez roztoče, rastliny, savce, jednoducho takmer všetkým, čo existuje. Mutované, pôvodné, meniace sa, dokonca a j na virusy, ktoré majú DNA tak menlivú, že ani očkovanie sa nevelmi darí, a ty mi chceš nahovoriť, že jedna zmena nejakého genu náš organizmus odrovná? Fakt, ale fakt desne smiešne :) prepáč.
Smiešne je tvoje triviálne vysvetlenie Nadja.
Gény sú tu po miliardách rokov vývoja. Gény vznikajú na základe nejakej kompatibility, ktorú overuje príroda. Čo o tom procese môže človek vedieť?! To je smiešne.....
Potom tu máme štvornásobný narast alergii, stále viac rakoviny, stále viac degenerácie ale "my vieme, čo robíme", že?! Choď sa konečne pozrieť na ten slávny západ, uvidíš panoptikum postihnutých....
A porovnávať očkovania s manipuláciou génou.... to je ešte len smiešne... prepáč.
V každej rastline prebehne po zasadení dalšieho semienka tisíce náhodných genetických modifikácií . GMO je cielená čiže je upravené aby rastlina mal niekoľko násobok napríklad vitamínov , výborné chuťove vlastnosti odolnosť voči plesniam čiže netreba na rastlinu liať chemikálie atď .
A k tomu igelitovmu papaniu . Všetká ryža na svete je GMO , Väčšina kukurice je GMO podobne soja atď .
potraviny GMO nie sú školivejšie ako tie bez GMO to ukázali desaťoročia praxe . Žartíky od greanpace sú na smiech . greanpace nie je vedecka organizácia skôr extremistická ochrana ani nevie čoho.
Greenpeace odkazuje na vedecké práce... Edo s Naďkou o tom vie iste viac, ako celá komunita vedcov.
Referencie
1
Vázquez-Padrón, R.I., Moreno-Fierros, L., Neri-Bazán, L.,
Martínez-Gil, A.F., de la Riva, G.A. & López-Revilla, R.
(2000) Characterization of the mucosal and systemic
immune response induced by Cry1Ac protein from Bacillus
thuringiensis HD 73 in mice. Brazilian Journal of Medical
and Biological Research, 33, 147-155.
2
Vázquez-Padrón, R.I., Gonzáles-Cabrera, J., GarcíaTovar,
C., Neri-Bazán, L., López-Revilla, R., Hernández,
M., Moreno-Fierros, L. & de la Riva, G. A. (2000) Cry1Ac
protoxin from Bacillus thuringiensis sp. kurstaki HD73
binds to surface proteins in the mouse small intestine.
Biochemical and Biophysical Research Communications,
271, 54-58.
3
AFSSA (Agence Française de Sécurité Sanitaire des
Aliments) (2002) Evaluation des risques relatifs à la
consommation de produits alimentaires composés ou
issus d'organismes génétiquement modifiés. Dostupné na
internetovej adrese:
www.afssa.fr/ftp/actu/NUT2002sa0024.pdf
4
Butler, D. & Relchhardt, A. (1999) Long-term effect of GM
crops serves up food for thought. Nature, 398, 651-653.
5
Schenkelaars Biotechnology Consultancy (Červen 2001)
GM food crops and application of substantial equivalence
in the European Union. Dostupné na internetovej adrese:
http://www.sbcbiotech.nl/
6 Royal Society (2002) Genetically modified plants for food
use and human health – update. Politický dokument 4/02.
Dostupný na internetovej adrese:
http://www.royalsoc.ac.uk.
7 Royal Society of Canada (2001) Elements of Precaution:
Recommendations for the Regulation of Food
Biotechnology in Canada.
8
Labra, M., Savini, C., Bracale, M., Pelucchi, N., Colombo,
L., Bardini, M. & Sala, F. (2001) Genomic changes in
transgenic rice (Oryza sativa L.) plants produced by
infecting calli with Agrobacterium tumefaciens. Plant Cell
Reports, 20, 325-330.
9 Windels, P., Taverniers, I., Depicker, A., Van Bockstaele,
E. & De Loose, M. (2001) Characterisation of the Roundup
Ready soybean insert. European Food Research
Technology, 213, 107-112.
10 Monsanto (2000) Dossier containing molecular analysis of
RR soya:
http://archive.food.gov.uk/pdf_files/acnfp/ dossier.pdf
dostupné na internetové adrese:
http://www.foodstandards.gov.uk/science/
ouradvisors/novelfood/assess/assess-uk/60500/
11 Dai, S., Zheng, P., Marmey, P., Zhang, S., Tian, W., Chen,
S., Beachy, R.N. & Fauquet, C. (2001) Comparative
analysis of transgenic rice plants obtained by
Agrobacterium-mediated transformation and particle
bombardment. Molecular Breeding, 7, 25–33.
12 EC Scientific Committee on Food (March 2002)
SCF/CS/NF/DOS/10 ADD1 Final. Opinion of the Scientific
Committee on Food on the safety assessment of the
genetically modified maize line GA21, with tolerance to the
herbicide glyphosate.
13 Greenpeace (2001) Roundup Ready Soya: incomplete
data, missing evaluation and insufficient controls.
www.greenpeace.org/~geneng/
14 Firn, D. & Jones, C.G. (1999) Secondary metabolism and
the risks of GMOs. Nature, 400, 13-14.
15 Inose, T. & Murata, K. (1995) Enhanced accumulation of
toxic compound in yeast cells having high glycolytic
activity: a case study on the safety of genetically
engineered yeast. International Journal of Food Science
and Technology, 30, 141-146.
16 Shewmaker, C.K., Sheehy, J.A., Daley, M., Colburn, S. &
Yang Ke, D. (1999) Seed-specific overexpression of
phytoene synthase: increase in cartenoids and other
metabolic effects. The Plant Journal, 20, 401-412.
17 Fray, R.G., Wallace, A., Fraser, P.D., Valero. D., Hedden,
P., Bramley, P.M. & Grierson, D. (1995) Constitutive
expression of a fruit phytoene synthase gene in transgenic
tomatoes causes dwarfism by redirecting metabolites from
the gibberellin pathway. The Plant Journal, 8, 693-701.
18 Coghlan, A. (1999) Splitting headache – Monsanto's
modified soybeans are cracking up in the heat. New
Scientist, 20th November, p.25.
19 Lappé, M.A., Bailey, E.B., Childress, C.C. & Setchell,
K.D.R. (1998/1999) Alterations in Clinically Important
Phytoestrogens in Genetically Modified, Herbicide-Tolerant
Soybeans. Journal of Medicinal Food, 1, 241-245.
20 Dokumentované v Kuiper, H.A., Kleter, G.A., Noteborn,
H.P.J.M. & Kok, E.J. (2001) Assessment of the food safety
issues related to genetically modified foods. The Plant
Journal, 27, 503-528. Table 6.
21 Segarra, A.E. & Rawson, J.M. (2001) StarLink™ Corn
Controversy: Background. CRS (Congressional Research
Service) Report no. RS20732. Dostupné na internetovej
adrese: http://www.cnie.org/nle/crsreports/agriculture/ ag101.cfm
22 Boyce, N. (2000) Taco trouble. New Scientist, 7th October
2000, p.6.
23 Novak, W.K. & Haslberger, A.G. (2000) Substantial
equivalence of antinutrients and inherent plant toxins in
genetically modified novel foods. Food and Chemical
Toxicology, 38, 473-483.
24 Riha, K., McKnight, T.D., Grifing, L.R. & Shippen, D.E.
(2001) Living with genome instability: plant responses to
telomere dysfunction. Science, 291, 1797-1800.
25 Commission Decision 98/293/EC of 22nd April 1998
concerning the placing on the market of genetically
modified maize (Zea mays L. T25), pursuant to Council
Directive 90/220/EEC. Official Journal of the European
Communities - 05.05.1998 - L 131 P. 0030 – 0031.
26 Professor Bob Orskov, evidence to the Chardon LL Public
Hearing, 18th October 2000. Dostupné na internetové
adrese: http://www.defra.gov.uk/planth/pvs/chardon/
001018.pdf
27 Kestin, S. & Knowles, T. (2000) An analysis of ”the
Chicken Study”: The effect of glufosinate resistant corn on
growth of male broiler chickens. Joint proof of evidence
submitted to the Chardon LL Hearing on behalf of Friends
of the Earth, November 2000. Dostupné na internetovej
adrese: http://www.foe.co.uk/resource/evidence/
analysis_chicken_study.pdf
Tak som pozrela tie odkazy, no...
Tak zatial k len 1. odkazu: Vyzerá to tak, že oni (greenpeace) zafinancovali výskum, aby bola potvrdená toxicita proteínu Cry1Ac, ktorý produkuje GMO bavlna a kukurica proti škodcom. Väčšina vedcov, ale zďaleka nie všetci, výsledky štúdie neuznávajú, vymenúvajú chyby.
Najdôležitejšie však je - toto nie je štúdia proti GMO, ale proti tomuto proteinu, či teda je škodlivý alebo nie, a následne je zneužitá proti GMO ...
Takto by sme mohli postupovať bod za bodom, viacero tých adries mi nefungovalo, postupne sa k tomu hádam dostanem aj inak :)
Jedine na kospi dezinfo weboch . tam je bubakov gmo mraky. Greenpace sleduje svoje ciele a svoje miliardove operacie. Okrem ineho sa za pseudoodbornikov pasuju i kadejake pseudo študie ,ktore finacuju chemičky. Slušnu kampaň proti gmo vedu i jehovisti. A svet sa zabava. Keď sa robia bubaci z očkovania gmo je brnkačka.
Ja tie štúdie určite nejdem lúskať. Nemám tú potrebu, keďže to už niekto iný dôkladne urobil.
Mne stačí, že GMO odmietli krajiny ako Nemecko, Francúsko, Taliansko, Rakúsko, Maďarsko....... Asi sú sprostí a novinári, ktorí trepú o bezproblémových GMO sú tí múdri.
Aj zemiakov..
https://www.vsetkoogmo.sk/index.php/item/59-postoj-statov-eu-ku-gmo
Prelamovať reťaze korupcie nadnárodných koncernov je hold náročné a s takými občanmi, ako si ty a Edko ešte náročnejšie, ale ide to...
Ja len stručne všetky spomenute krajiny konzumuju gmo plodiny. Ešte maličkosť. Všetká ryža konzumovaná vo všetkých krajinách eu je ryža gmo. Asi toľko k bubakom. O soji ,kukurici atd sa nemá vyznam debatovať. Pokial nie su gmo potraviny zdraviu prospešnejšie čo dokazatelne sú tak škodlivejšie ani nahodou.
Tiež pozerám, že všetky štáty EU majú dovoz GMO povolený, a štáty Afriky zakázaný... to mi nedáva zmysel...
Ako bolo už poznamenané. Vyskumy škodlivosti GMO niesu populárne, čím to asi bude. Napriek tomu sa dejú a majú svoje nepopreteľné výsledky, prěco boli niektoré plodiny už zakázané. Tento vývoj pokračuje a bude pokračovať. Žiaľ, spôsobí sa pri tom mnoho škôd na životoch a zdraví stoviek miliónov ľudí.
Afrika nieje celkom v područí západu, preto sú tam vojny..
Všetky rozumné krajiny sa toho svinstva stránia.
Igelit Vo všetkých krajinách na svete sa konzumujú GMO potraviny .
Niektorí politici zneuživajú temu GMO na lacný populizmus a kedže cenzurujú media tak hlásajú že ich ľudia GMO nejedia . Čo je však uplná lož !!!
Pre príklad 100 % ryže ktoré konzumujú v Rusku je ryža GMO
K tomu kvalitnému mäsu z Brazílie sa im náramne hodí .
Žiadna iná sa totiž nepestuje v Číne .
Kedysi desaťročia dozadu sa v USA označovali gmo potraviny . Neskôr od tohoto bludu pradávno ustúpili .
Presne tak Naďka . Žiaden výskum na svete nepotvrdil škodlivosť GMO . Naopak to však platí . Čiže pozmenením genomu cielene sa vedia vypestovať rastliny ktoré netraba ošetrovať chemiou lebo sú odolné voči plesniam alebo vydržia i nedostatok vody sú bohatšie na vitamíny atď .
Vedci vyšľachtili proti rakovine fialové paradajky
Vďaka konzumácii nového druhu fialových paradajok, boli laboratórne myši ochránené pred rakovinou. Farbivo, ktoré sa volá anthocyan, obsiahnuté v paradajke chráni pred poškodením buniek.
Zdravie
Životný štýl
Vedci vyšľachtili proti rakovine fialové paradajky
27.10.2008
Vďaka konzumácii nového druhu fialových paradajok, boli laboratórne myši ochránené pred rakovinou. Farbivo, ktoré sa volá anthocyan, obsiahnuté v paradajke chráni pred poškodením buniek.
Tip na ďalší článok
Hornobádske palacinky: Také sýte, že vám budú stačiť na celý deň ...viac
Nájdite si lekára
Ušetrite za lieky
Britskí vedci vyšľachtili fialové paradajky, ktoré ochránili myši pred vznikom rakoviny. Dĺžka života myší, ktoré boli vďaka genetickej manipulácii výnimočne náchylné na vznik rakoviny, sa vďaka konzumácií týchto paradajok výrazne predĺžila, informovala vedecká pracovníčka Cathie Martin v online vydaní časopisu "Nature Biotechnology".
Do genetického kódu paradajok vložili časti genómu z rastliny nazývanej papuľka zodpovedné za jej sfarbenie. Látka anthocyan zvyšuje produkciu antioxydantov, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek. Geneticky upravené paradajky preto obsahujú väčšie množstvo tejto látky, ako doteraz vyšľachtené plody, hovorí sa v správe. Paradajky môžu byť jednoduchou cestou pre ľudí, ako príjimať tieto látky, ktoré sú ináč prítomné aj v niektorých lesných plodoch (černice, čučoriedky).
http://www.pluska.sk/izdravie/zivotny-styl/vedci-vyslachtili-proti-rakovine-fialove-paradajky.html
Do Británie smeruje várka fialových GMO paradajok
Geneticky modifikované rastliny môžu byť zdravšie ako ich prírodný náprotivok.
Čítajte viac: https://tech.sme.sk/c/7083999/do-britanie-smeruje-varka-fialovych-gmo-paradajok.html#ixzz5TznE0heI
Biológ o GMO fakty napiesto demogógie , konšpirácí a hysterie .
Téma GMO vyvoláva u ľudí vášne porovnateľné len s témou očkovania .
Je to pochopiteľné, pretože ide o zdravie a bezpečnosť každého jednotlivca a každý má právo vyjadriť svoj názor. Na druhej strane, veľká väčšina ľudí má minimálne znalosti o tejto technológii. Navyše emócie, ktoré téma GMO vyvoláva, často nemajú nič spoločné s rozumným zhodnotením tejto problematiky.
Emócie nám v priebehu evolúcie poskytovali nástroj na bleskurýchle rozhodovanie, keď nebol čas na uvažovanie nad dôsledkami. Avšak dnes, keď nemusíme každý deň dávať pozor na to, aby nás nezožral predátor, je viac než vítané, aby sa k slovu dostal rozum. Pozrime sa teda bez emócií na fakty o GMO zasadené do širších súvislostí.
https://invivomagazin.sk/biolog-o-gmo-fakty-namiesto-demagogie,-konspiracii-a-hysterie_464.html
Keď v roku 1937 do našej obce nechal môj prapradedo richtár elektrinu priviesť mala väčšina ľudí obavu že ich pozabíja lebo sa o tom hovorilo , že taká elektrina hocikedy začne zabíjať . Keď prišli ľudia z robôt z Francúzka a popísali na dedine že existuje stroj ktorý obilie strihá ako mašinka na vlasy a čisté zrno rúrou sype boli na smiech celej dedine . Ono sa vlastne nič nezmenilo stále sú ľudia ktorí si myslia , že Louis Pasteur bol šarlatán a vrah . Inak to asi nikdy nebude na tej placatej zemi .
Ľudia nechápu na čo je to či tamto a načo by niekto kombajn vymyslel , keď má kosu a osličku .
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453016300295
The question of whether or not humans should eat food from genetically modified organisms – and, therefore, if they should develop and propagate them – is clearly not amenable to a simple “yes” or “no”. Indeed, a wise answer comprehends a diverse array of scientific expertise, not only in files of molecular biology, but also in agricultural economics, animal and microbial ecology, food technology, and immunology – a breadth of expertise unlikely to be found in one person.
igelit viem že sa teraz pôjdeš pretrhnúť so zdielaním najhumornejších konspi stránok . A hlavne budeš vytrhávať veci z kontextu a klamať tk ako si to robil doteraz ako som ti je a Naďaka dokázali . Chápem tvoju frustráciu že okrem konspi stranok si nič nenašiel
A tak môžeš pozvoľna prejsť na očkovanie a s ním spojených bubákov . Veď bubakov očkovania priam miluješ .
Myšička
Vedcom sa podarilo "vytvoriť" myšiatka, ktoré májú dvoch otcov, žiadnu mamu.
Zatiaľ ale nemajú dlhú životnosť, po pár hodinách zomreli.
Zdroj tu (Source)
Osobne proti tomu nemám nič, len si kladiem otázku, či je svet pripravený na smer, ktorým sa veda pomaly uberá. A hlavne ľudia plní predsudkov a strachu z neznámeho.